Επαναπροσδιορισμός κεφαλαίων κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Επαναπροσδιορισμός κεφαλαίων κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αρ. Πρωτ. 6046/10.11.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι τα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στη χώρα μας από την λάθος οικονομική πολιτική που επιμένει να ασκεί η σημερινή κυβέρνηση.

Έντονη είναι η ανησυχία εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι προχώρησαν στην έκδοση δανείου-κεφαλαίου κίνησης με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής την τριετία. 

Ωστόσο,  η δύσκολη οικονομική περίοδος που διανύει η χώρα μας,  δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, σήμερα κινδυνεύουν να φανούν ασυνεπείς απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα.

Την ώρα που καταγράφεται πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο της τάξης του 30%, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και το υψηλό κόστος των πάγιων εξόδων των επιχειρήσεών τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχει να αντιμετωπίσει  περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων και αναπόφευκτα επιπλέον αύξηση της ανεργίας βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει και να επαναπροσδιορίσει το αρμόδιο Υπουργείο τα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής των κεφαλαίων κίνησης που έχουν λάβει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και να δώσει μία λογική παράταση τουλάχιστον δύο έτη;

- Σκοπεύει να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο μείωσης των εξαμηνιαίων δόσεων των κεφαλαίων κίνησης, που υποχρεούνται να καταβάλουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;

Απάντηση Υπουργείου